Otvaranje likovne izložbe “Uskrsne meditacije”

Vrijeme između zime i proljeća u kršćanskom kalendaru obilježava 40 dana korizme ili četrdesetnice (izraz prema latinskom: quadragesima). Korizma koja započinje Pepelnicom (Čistom srijedom) po tradiciji prekida razdoblje karnevalskih ludorija i raskalašenih zabava, donosi otrežnjenje, a ljude upućuje na pitanja duhovnosti, na traženje Boga, na ponovni susret sa samim sobom, na razmišljanje o smislu života, odricanje od vlastitih slabosti, na prijateljstva i dobročinstva u svijetu sebičnosti i mržnje….Na put prema tajni Uskrsa, najvećeg blagdana kršćanstva.

U Muzeju Ivanić-Grada ćemo razdoblje ovogodišnje korizme obilježiti izložbom likovnih radova našeg sugrađanina Vjekoslava Skrbina, umirovljenog profesora glazbe koji već više od desetljeća stvara brojna slikarska djela, nadahnuta ljepotom prirode i dubinama kršćanske duhovnosti.

Izložbom USKRSNE MEDITACIJE želimo, u trenutku sadašnjosti, opterećene brojnim na izgled nerješivim problemima na domaćoj i svjetskoj društvenoj sceni, u vrijeme nemilosrdnih borbi za moć i bogatstvo te sveopće komercijalizacije vrijednosti, ukazati na vrijednosti koje se već dva milenija ne mijenjaju i koje još uvijek mogu nadahnuti ljude. Jer vjerujemo da svjetlost može pobijediti mrak, da je čovjek duhovno biće i da je, unatoč zlu koje u svijetu uvijek postoji, dobro činiti dobro.

Izložbu namjenjujemo svima koji traže svjetlo u mraku i onima koji su ga već našli i dijele ga dalje s drugima.

Sve vas srdačno pozivamo na otvaranje izložbe u ČETVRTAK, 15. ožujka 2018. u 19.00 sati.

A za sve koji tada nećete stići do nas i za one koji bi željeli radove Vjekoslava Skrbina vidjeti ponovno, izložba će biti otvorena do 07. travnja 2018., prema redovnom rasporedu muzeja ili, u slučaju planiranih posjeta većih skupina, uz prethodni dogovor s Muzejom.

Radujemo se susretu s vama!

Naslovna slika:

Vjekoslav Skrbin, Kristova kruna u hladnoći XX. stoljeća;
(akvarel, 2001.)

2018-03-12T18:55:41+00:00