OBRTNIČKI IVANIĆ/CEHOVSKA ŠKRINJA/Đ.S. DEŽELIĆ O CEHOVIMA/IZLOŽBA “OBRTNICI STAROG IVANIĆA“/O PROJEKTU
 
 
O projektu digitalizacije dokumenata iz cehovske škrinje
 
 
Projekt digitalizacije dokumenata iz cehovske škrinje poljanskih obrtnika financiralo je Ministarstvo kulture, dok je izradu Virtualne cehovske škrinje financirala Turistička zajednica Grada Ivanić-Grada.

Nositelj projekta:
Udruga građana Prijatelji baštine – Amici hereditatis, Ivanić-Grad  

Opis projekta
Cehovska škrinja poljanskih obrtnika, datirana natpisom iz 1827., posljednja sačuvana s područja grada Ivanić-Grada, najvredniji je predmet koji Ivanić-Grad baštini od svoje duge i bogate povijesti, te važan izvor podataka za proučavanje povijesti Ivanić-Grada, prije svega u razdoblju od kraja 18. do sredine 20. stoljeća.

Važnost očuvanja, digitalizacije i prezentacije dokumenata iz cehovske škrinje postaje važnija kada se spomene da Ivanić-Grad nema svoj muzej, te ne postoji mogućnost stručne obrade, prezentacije i čuvanja vrijednog povijesnog naslijeđa.

Cilj projekta?
Rezultat projekta čini digitalizirana zbirka dokumenata iz cehovske škrinje poljanskih obrtnika koji su dostupni javnosti i stručnim istraživačima putem Virtualne cehovske škrinje u verzijama i formatima koji su prikladni za pojedine grupe korisnika.

Digitalizacija dokumenata iz škrinje omogućila je bolju očuvanost i zaštitu izvornika, jer za sva daljnja istraživanja i prezentacije nije potrebno fizički pregledavati izvornike.

Prezentacija dokumenata iz škrinje putem Virtualne cehovske škrinje omogućila je bolju i kvalitetniju afirmaciju kulturno-povijesne baštine Ivanić-Grada, te čini svojevrsni virtualni muzej, putem kojeg se može prikazati bogato obrtničko naslijeđe starog Ivanića – dokumenti, fotografije starih obrta i obrtnika, te dokumenti iz cehovske škrinje i sama cehovska škrinja, kao čuvar najvrednijih povijesnih dokumenata.

Dostupnost dokumenata daje neiscrpnu mogućnost istraživačima, povjesničarima i muzeolozima za proučavanje povijesti obrtništva ovog područja, dok prezentacija na mrežnim stranicama omogućuje zainteresiranim građanima, posebice mladima; školarcima i studentima uvid u bogatstvo kulturno-povijesnog naslijeđa zavičaja.
  Tehnički detalji o digitalizaciji
Digitalizaciju dokumenata iz cehovske škrinje radila je tvrtka ArhivPro d.o.o. specijalizirana u projektiranju arhivskih sustava i provođenju projekata digitalizacije. Dokumenti su skenirani na specijalnoj opremi za skeniranje osjetljive građe prema modelu HKB:C:400. (HKB – Hrvatska kulturna baština, C – color, 400 – rezolucija skeniranja dpi).

Za svaki digitalizirani objekt iz master TIFF datoteka izradio se, prema preporukama Ministarstva kulture i Ureda za digitalizaciju nacionalne baštine, derivat JPG koji služi za daljnju obradu.

Kakvoća sadržaja provjeravana je po standardiziranim i službeno preporučenim standardima za formate digitaliziranih dokumenata. Također, kvaliteta i cjelovitost metapodataka provjeravana je prema preporuci IASA-e o cjelovitosti i svim elementima skupa metapodataka za zaštitu koji će sadržavati deskriptivne metapodatke, podatke o originalnim dokumentima, formatu i stanju zaštite, o opremi za reprodukciju originalnog dokumenta, podatke o formatu (formatima) dokumenta, o korištenoj opremi, podatke o sekundarnim izvorima, i dr.

Izradu mrežne stranice „Virtualna cehovska škrinja poljanskih obrtnika“ radila je tvrtka Inspiracija.com – Agencija za digitalni marketing. Mrežna stranica osim digitaliziranih primjeraka dokumenata sadrži brojne informacije o obrtništvu u Ivaniću.

Voditeljica projekta:
Katarina Magić Koščević

Istraživanje dokumenata i izrada metapodataka:
Vida Pust Škrgulja

Digitalizacija dokumenata:
ArhivPro d.o.o.

Izrada Virtualne cehovske škrinje:
Inspiracija.com

Vlasnik dokumenata:
Udruženje obrtnika Ivanić-Grad
 
 
Podaci o Udruzi Kontakt
     
  Udruga građana
PRIJATELJI BAŠTINE - AMICI HEREDITATIS, Ivanić-Grad
Školska 12,
10310 Ivanić-Grad
MB: 01960938, OIB: 12863650199
RNO: 0155580

Žiro račun:
Privredna banka Zagreb d.d.,
IBAN: HR4923400091110193059
Predsjednica Udruge:
Katarina Magić Koščević, dipl.oec.

Potpredsjednica udruge:
Ana Marković, M.A.

GSM: 098 261 995
E-mail:
 
 
Projekt su podržali
     
  Grad
Ivanić-Grad

Turistička zajednica
Grada Ivanić-Grada


Ministarstvo kulture
Republike Hrvatske

 
  Grad Ivanić-Grad Turistička zajednica Grada Ivanić-Grada Ministarstvo kulture Republike Hrvatske