LIFE BEAVER – Živjeti s dabrom, vlažnim staništima i klimatskim promjenama 2024-04-10T07:35:38+00:00

Projekt: LIFE BEAVER (LIFE19 GIE/SI/001111) – Živjeti s dabrom, vlažnim staništima i klimatskim promjenama

Mrežna stranica projekta: https://life-beaver.eu/hr/

FB profil projekta: https://www.facebook.com/LIFEAquaviva

Prijavitelj: LUTRA – Institut za očuvanje prirodne baštine (SLO)

Partneri: Sveučilište u Zagrebu – Fakultet šumarstva i drvne tehnologije (HR),

Šumarski institut Slovenije (SLO),

Muzej Ivanić-Grada (HR)

O projektu LIFE Dabar:

Od 2019. godine Muzej Ivanić-Grada jedan je od partnera u međunarodnom projektu LIFE s ciljem informiranja i osvještavanja javnosti o dabru – životinjskoj vrsti koja je 1996. godine ponovno naseljena na područje Hrvatske.

Početkom 19. stoljeća dabar je bio gotovo istrijebljen u većini europskih zemalja, a vrsta na rubu izumiranja. U posljednjih nekoliko desetljeća, uz brojne programe ponovnog naseljavanja, vraća se u povijesna staništa. Nakon što je naseljen u Hrvatsku, dabar se vraća i u Sloveniju.

Ponovnim naseljavanjem u Posavinu i Podravinu prije 1996. godine, broj dabrova u Hrvatskoj iznosio je 85 jedinki. Populacija najvećeg europskog glodavca danas iznosi više od 10.000 jedinki, a vrsta se proširila diljem Hrvatske te u dijelovima Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije i Mađarske. Dabrovi su iz Hrvatske doplivali i u Sloveniju – rijekama Savom, Murom, Dravom i Kupom.

U obje države danas govorimo o povoljnom stanju populacije dabra. Zbog toga su u projektu LIFE DABAR uključena dva hrvatska partnera: Fakultet šumarstva i drvne tehnologije koji je zaslužan za naseljavanje dabrova te Muzej Ivanić-Grada, gradića u čijoj su blizini dabrovi ispušteni u prirodu.

No, životni okoliš u koji se dabar vraća uvelike se promijenio – u posljednjem stoljeću u Europi je uništeno od 50 do 90% vlažnih staništa, uglavnom zbog stvaranja poljoprivrednih površina, stoga nam već nedostaju ekosustavne dobrobiti tih dragocjenih staništa, posebno u vrijeme klimatskih promjena koje već snažno osjećamo. U tim zahtjevnim zadacima dabar nam može pomoći, ali ga moramo najprije upoznati i razumjeti, što je jedan od ciljeva projekta.

Obrazovanja i osvještavanje prirodnih utjecaja dabra bit će dijeljeno s najširom javnosti, prije svega s ciljanim skupinama koje najviše dolaze u dodir s dabrom – poljoprivrednicima, šumarima, vlasnicima zemljišta, upraviteljima voda, ribičima i lovcima, a pokušat ćemo utjecati i na politiku poljoprivrede, vodoprivrede i općenito upravljanja okolišem.

muzej_life

Promjena veličine fonta
Kontrast