Muzej izvan muzeja 2018-01-04T12:39:12+00:00

MUZEJ IZVAN MUZEJA

Koncepcija muzeja predviđa da će Muzej Ivanić-Grada svoja područja djelovanja širiti i izvan užeg prostora objekata u kojima je ili bude nastanjen.

Želja Muzeja je naći zajednički jezik s ljudima koji posjeduju i čuvaju barem djelić baštine ivanićkoga kraja. Baština je krhko blago ako se ne čuva u primjerenim uvjetima, a iznimno je ugrožena ako se nalazi u rukama onih koji ne prepoznaju njezinu stvarnu vrijednost.

Stoga će Muzej pomoći pri evidentiranju, restauriranju i očuvanju baštine u privatnom vlasništvu, a po želji vlasnika i pri registraciji te promociji privatnih zbirki. To se odnosi kako na materijalnu (opipljivu) tako i na nematerijalnu (neopipljivu) baštinu, na građevine, urbane i ruralne cjeline, parkovnu i prirodnu baštinu, znanja i vještine, povijesno zanimljive predmete i umjetnine, industrijsku i tehničku baštinu, etnografsku baštinu, sve vrste dokumenata, audio-vizualnu građu i još puno toga. U sporazumnoj suradnji stručnih službi Muzeja i ljudi koji posjeduju dio kulturno-povijesne baštine ivanićkoga kraja, moći će se očuvati, stručno evidentirati i povremeno pokazati javnosti dio vrijednih predmeta i podataka, uz zaštitu svih prava i interesa vlasnika.

Muzej će sudjelovati i u drugim programima vezanim uz baštinu, premda sam ne bude uvijek nositelj tih programa. To vrijedi prije svega za kulturna događanja vezana uz baštinu, bez obzira gdje će se odvijati ta događanja – u zatvorenom ili otvorenom prostoru, u gradskim ili seoskim sredinama, u parkovima ili slobodnoj prirodi, u školama, na naftnim poljima ili na sportskim terenima….

Promjena veličine fonta
Kontrast