Prva faza djevolanja 2018-01-04T12:37:43+00:00

PROSTOR MUZEJA U PRVOJ FAZI DJELOVANJA

Kako je put od prve ideje do ostvarenja zamišljenih ciljeva obično dugačak, i Muzej Ivanić-Grada kreće svojim prvim koracima od male jezgre u Parku hrvatskih branitelja, uz hrabrost i odlučnost gradskih vlasti koje su prepoznale dugoročnu vrijednost ulaganja u baštinu zavičaja.

Grad Ivanić-Grad je u lijevom krilu zgrade stare škole tijekom 2015. i početka 2016. za potrebe novog muzeja adaptirao dio prizemlja i time omogućio početak djelovanja muzejske ustanove.

No, svaki put započinje prvim korakom. Vjerujemo da će u prvoj godini djelovanja Muzej Ivanić-Grada krenuti i malo dalje od prvog koraka, no, do ostvarenja i moguće nadogradnje zamišljenog proći će najmanje nekoliko godina. Možda onoliko koliko je potrebno djetetu da prvi put krene u školu…

Zbog toga – javite nam se! Dođite, pišite, pitajte, predlažite. Muzej nije sam sebi svrha. Muzej živ,i ako postane dio stvarnog života sredine u kojoj se nalazi. Živi, ako otvori vrata ljudima koji žive oko njega i dopusti im da uđu i svojim idejama obogaćuju područja njegova djelovanja. Time Muzej postaje mjesto učenja i druženja, mjesto razmjene znanja i iskustava, mjesto stjecanja novih spoznaja, mjesto igre i radoznalosti, mjesto dobrih pitanja i kvalitetnih odgovora, mjesto uvijek novih iznenađenja i događaja za pamćenje.

Muzej Ivanić-Grada u prvoj godini javnog djelovanja predviđa prije svega puno kontakata s lokalnim stanovništvom, prikupljanje građe za stalni postav Gradskog muzeja te prezentaciju mogućnosti muzejskog djelovanja kroz izložbe i druge javne priredbe u organizaciji muzeja i njegovih suradnika te, naravno, službeno otvaranje muzeja u što skorijoj budućnosti.

Stoga – DOBRODOŠLI u našem malom muzeju! I uz vašu pomoć, jednoga će dana odrasti… 

Prvo javno događanje u još nepotpuno obnovljenom i neopremljenom prostoru budućeg muzeja bila je prigodna izložba likovnih djela iz ratne mape Ivana Lackoviće Croate Crveno i crno, u sjećanje na branitelje Domovinskog rata s područja Ivanić-Grada, održana povodom 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja uz Dan domovinske zahvalnosti, 05. kolovoza 2015., uz veliku pomoć članova Udruge branitelja Domovinskog rata Ivanić-Grad.

Uređenje prostora se nastavlja tijekom 2016. godine, a prvi, mali muzejski postav otvara se javnosti krajem travnja 2016., povodom obilježavanja 20. obljetnice ponovnog naseljavanja dabra u Hrvatskoj.

Zanimljivost: Dabar, čudnovati graditelj brana u plitkim vodotocima slobodne prirode, u Europi je već dugo ugrožena životinjska vrsta. Početkom 20. stoljeća opstao je samo na nekoliko lokaliteta u Europi (u dijelovima Norveške, Njemačke, Poljske, Francuske i Rusije), a iz Hrvatske je nestao krajem 19. stoljeća. U Hrvatsku je ponovno vraćen u razdoblju 1996/1998., u okviru projekta „Dabar u Hrvatskoj“. Prvi par dabrova ispušten je u prirodni okoliš šume Žutice, nedaleko Ivanić-Grada, a do danas su se dabrovi iz Žutice proširili hrvatskim vodotocima i naselili sve do Bosne, Slovenije i Austrije. Neki misle da ih ima čak i previše (na dabrovom „tanjuru“ je i sočno drvo mladih voćaka!).

Promjena veličine fonta
Kontrast