2. Mala književno-glazbena muzejska večer s gostima iz obitelji Kondres

2019-11-19T14:35:56+00:00 19. studenoga, 2019.|Aktualni događaji|

Održava se u srijedu, 20. studenog 2019. u 18.00 sati u prostoru našeg muzeja, Park hrvatskih branitelja 6

Novim programskim nizom malih muzejskih književnih večeri u Muzeju Ivanić-Grada želimo upozoriti na stvaralaštvo ljudi sa šireg područja našega grada, posebno onih koji kreativnom maštom povezuju prošlost i sadašnjost kraja u kojem živimo.

Obitelj Kondres – otac Stjepan, kći Tihana i sin Juraj–Jurica, godinama pokazuje raznovrsne talente i kreativnost na različitim područjima.

S njima ćemo razgovarati o književnosti, povijesti i glazbi.

No, pravi povod druženju je predstavljanje još neobjavljenog romana
autora Stjepana Kondresa, Aragonac u Zagorju.

Roman koji je nastajao kroz desetak godina (završen je 2017.) do sada  još nije bio javno predstavljan. Literarnom fikcijom u koju je vješto utkana povijest europskih i hrvatskih zemalja u 16. stoljeću, obavijena je i središnja priča o porijeklu obitelji Kondres i glavnog junaka Estebana Condresa koji dolazi u Hrvatsko Zagorje kao majstor-bačvar, na poziv ozloglašenog vlastelina Franje Tahyja, kako bi napravio nove, velike bačve za Tahyjeve vinske podrume.

Stjepan Kondres ovim je romanom ispisao dio genealogije svoje obitelji čiji su korijeni vezani uz Španjolsku, a uz brojne povijesne i zemljopisne podatke kojima je osvijetlio vrijeme i prostor radnje romana, posebno mjesto zauzimaju slikoviti opisi života zagorskih seljaka i središnja ljubavna priča u kojoj se skriva i razlog Estebanove odluke da, kao zagorski zet, ostane u novoj domovini.

A kako se autor našeg romana Stjepan Kondres još u djetinjstvu iz Stubičkog Huma preselio u Ivanić-Grad i kasnije u Graberje Ivanićko, zanimljiva je priča došla i do našeg muzeja. Nadamo se da će u narednoj godini ugledati svjetlo dana i u književnom izdanju te obradovati ljubitelje neobičnih povijesnih priča.

Podatci iz matičnih knjiga crkve sv. Jurja u Gornjoj Stubici te činjenica da i u današnjoj Španjolskoj, doduše u pokrajini Asturiji, doista postoji selo Condres, ali i Kondresov vinograd u Graberskom brdu, smisao mnogih članova obitelji za oblikovanje drvenih predmeta i njihova ljubav prema glazbi, možda nasljeđeni još od prvog Estebana Condresa, svjedoče o tome da sadržaj knjige možda ipak nije čista fikcija.

Radujemo se novom susretu!

 

 

Promjena veličine fonta
Kontrast