Ivan Lacković Croata – Crveno i crno

2018-01-04T13:35:24+00:00 31. srpnja, 2017.|Izložbe|

Povodom ovogodišnjeg Dana domovinske zahvalnosti, Muzej Ivanić-Grada u suradnji s ZUIDR Ivanić-Grad poziva sve prijatelje, sugrađane i zainteresiranu širu javnost na svečano otvaranje izložbe likovnih radova – crteža i grafika Ivana Lackovića Croate iz ratne mape CRVENO I CRNO, u subotu, 05. kolovoza 2017. u 09.30, u sklopu gradskog programa komemorativnih svečanosti povodom Dana domovinske zahvalnosti i obljentnice VRA Oluja.

Radovi iz mape Crveno i crno nastali su tijekom 1992. i 1993., uglavnom uz liniju bojišnice novljanskog ratišta i to na temelju osobnog iskustava Ivana Lackovića Croate, slikara i hrvatskog domoljuba, pripadnika 65. bataljuna ZNG u kojem su bili uglavnom okupljeni branitelji sa šireg područja Ivanić-Grada.

Umjetnik im se pridružio da bi, na svoj način, likovnim bilježenjem ratnih zbivanja i upozoravanjem na rat u Hrvatskoj preko izložbi u raznim zemljama Europe, dao svoj doprinos konačnoj pobjedi u Domovinskom ratu i osamostaljenju Republike Hrvatske.

Ratna mapa CRVENO I CRNO posvećena je poginulim braniteljima – Lackovićevim suborcima s područja Ivanić-Grada.
Do sada su ih u svojim prostorijama čuvali članovi ZUIDR Ivanić-Grad, a od ove godine skrb o vrijednoj zbirci, a time i posebnu čast i odgovornost, preuzima Muzej Ivanić-Grada.

Izložba koja je do sada već bila predstavljena javnosti, ali isključivo na dan ili dva, u sklopu komemorativnih programa Grada i ZUIDR Ivanić-Grad, ovom će prilikom ostati otvorena okvirno do sredine rujna, kako bismo omogućili posjet i organiziranim skupinama učenika osnovnih i srednjih škola, ali i ostalim sugrađanima i gostima koji borave u Ivanić-Gradu.

Ovime ujedno zahvaljujemo obitelji Lacković na vrijednoj donaciji, a ZUIDR Ivanić-Grad i Gradu Ivanić-Gradu na mogućnosti izlaganja zbirke u gradskom muzeju.

Svim sugrađanima, posebno braniteljima i njihovim obiteljima, te ljubiteljima i Lackovićeve umjetnosti čestitamo povodom Dana domovinske zahvalnosti, uz želje za trajni mir i prosperitet grada i cijele domovine.

Muzej Ivanić-Grada

Promjena veličine fonta
Kontrast