Izložba “Srednjovjekovne utvrde Moslavine”

2023-10-12T07:43:44+00:00 12. listopada, 2023.|Aktualni događaji, Izložbe|

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na otvorenje arheološke izložbe „Srednjovjekovne utvrde Moslavine“ u Muzeju Ivanić-Grada koje će se održati u četvrtak, 19. listopada u 18 sati.

Prva je to samostalna izložba arheologa Muzeja Moslavine Antonia Džaje koja je realizirana u partnerstvu sa Hrvatskim restauratorskim zavodom.

Kroz izložbu će biti predstavljene srednjovjekovne utvrde Moslavine i nalazi s nekih od njih koje je Muzej prikupio tijekom 60 godina postojanja. S područja Kutine bit će predstavljeni značajni predmeti i podaci s područja Mikleuške, Selišta, Krajiške Kutinice, Gojla ili Mišinke, do same Kutine odnosno Turskog stola, Plovdina ili Kaštela i brojnih drugih.

Predmeti obuhvaćaju sve aspekte srednjovjekovnog života – od oružja do predmeta za svakodnevnu upotrebu. Iako su utvrde u Moslavini brojne, većina njih nije dovoljno poznata ni lokalnom stanovništvu. Osim početnih istraživanja 1960-ih godina, sve do nedavnih istraživanja Hrvatskog restauratorskog zavoda na najznačajnijim moslavačkim utvrdama gotovo da i nije bilo arheoloških istraživanja.

Vidimo se u MIG-u!

Promjena veličine fonta
Kontrast