Izložba “Ivan Hus – graditelj violina”

2023-09-19T12:22:45+00:00 19. rujna, 2023.|Aktualni događaji|

U utork, 05. rujna 2023. je u Muzeju Ivanić-Grada održano otvorenje izložbe “IVAN HUS – graditelj violina”.

Ivan Hus je još za života izazivao zanimanje javnosti, posebno novinara i osoba iz glazbenih krugova. Bogdan Žižić o njemu je 1967. snimio film „Pohvala ruci“. Dvanaest godina kasnije na Peščenici je postavljena izložba „Tajne zagrebačkih violina Ivana Husa“. Povodom 100-godišnjice rođenja, violinisti Zagrebačke filharmonije su o njemu postavili izložbu u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Novinarka HTV-a Mira Wolf je 1989. godine u sklopu svojeg dokumentarnog filmskog serijala PRIČA IZ MUZEJA napravila Priče o violini, gdje je glavni lik upravo Ivan Hus. Novinar Radio Zagreba Aris Angelis snimio je 1992. godine intervju s njim u dva nastavka u sklopu serijala Ljudi XX. stoljeća koji se emitirao na Radio Sljemenu. Napisi o njemu u dnevnom tisku su bezbrojni.

Ivanov sin Danijel osobno je povezan s našim područjem i 2018. godine donirao je očevu radionicu Muzeju Ivanić-Grada. Donacija se sastoji od alata i opreme korištene za izradu violina, fotografija i pokućstva. Na izložbi su prikazani, osim biografskih crtica, predmeti iz radionice, osobe i događaji koji su imali veliki utjecaj na njegov život.

Nakon službenog otvorenja koje je održala ravnateljica Rosana Škrgulja, nekoliko riječi s prisutnima podijelio je i Danijel Hus, sin graditelja violina Ivana Husa.

Izložba će ostati otvorena do 05. listopada te vas sve pozivamo da je posjetitie u Muzeju Ivanić-Grada.

Promjena veličine fonta
Kontrast