Izložba “SIPČINA U OKEŠINCU”

2022-06-10T07:43:49+00:00 10. lipnja, 2022.|Aktualni događaji, Izložbe|

Ove godine posebno ćemo obilježiti EUROPSKE DANE ARHEOLOGIJE od 17. – 19. lipnja u našem Muzeju.
Europski dani arheologije (EDA) kontinuirano se organiziraju u Francuskoj od 2010. godine, a od 2019. se manifestacija širi i na druge europske zemlje. Cilj je približiti arheologiju široj javnosti organizacijom raznih aktivnosti poput radionica, predavanja, izložbi, predstavljanja publikacija i ostalih „arheoloških“ događanja.
Kako bismo predstavili arheologiju našeg područja, pripremili smo za vas izložbu „SIPČINA U OKEŠINCU – LADANJSKI ŽIVOT U ANTIČKO DOBA“. Niz godina na lokalitetu Sipčina (općina Križ) traju iskapanja koja vrši Hrvatski restauratorski zavod, a koja potpomažu Ministarstvo kulture, Zagrebačka županija i općina Križ.
Naime, u južnom dijelu naselja Okešinec, u sklopu općine Križ, smjestilo se jedno od važnijih arheoloških nalazišta Moslavine. Položaj koji se neznatno uzdiže nad okolinom, od davnina se koristi isključivo u poljoprivredne svrhe. Upravo su oranjem na površinu dospjeli ostaci raznog građevinskog materijala i keramičkih nalaza.

Do sada su otkriveni ostaci dviju rimskih građevina. U prvim stoljećima nove ere na Sipčini se nalazio ruralni građevinski kompleks – villa rustica, za rimsko doba karakterističan stambeni i gospodarski kompleks zgrada smješten izvan naselja.
Na izložbi će biti izloženi sitniji nalazi s lokaliteta, a istraživanja će biti predstavljena slikovnim materijalima.
𝐒𝐚 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐯𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐨𝐭𝐯𝐨𝐫𝐞𝐧𝐣𝐞 𝐢𝐳𝐥𝐨ž𝐛𝐞 𝐮 𝐩𝐞𝐭𝐚𝐤, 𝟏𝟕. 𝐥𝐢𝐩𝐧𝐣𝐚 𝐮 𝟏𝟖.𝟎𝟎 𝐬𝐚𝐭𝐢!

Promjena veličine fonta
Kontrast