Izložba “Školstvo u Ivanić-Gradu od 1750. do 1918. godine”

2022-11-21T09:59:57+00:00 21. studenoga, 2022.|Aktualni događaji, Izložbe|

𝐒𝐚 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐬𝐯𝐞č𝐚𝐧𝐨 𝐨𝐭𝐯𝐨𝐫𝐞𝐧𝐣𝐞 𝐢𝐳𝐥𝐨ž𝐛𝐞 „Š𝐤𝐨𝐥𝐬𝐭𝐯𝐨 𝐮 𝐈𝐯𝐚𝐧𝐢ć-𝐆𝐫𝐚𝐝𝐮 𝐨𝐝 𝟏𝟕𝟓𝟎. 𝐝𝐨 𝟏𝟗𝟏𝟖. 𝐠𝐨𝐝𝐢𝐧𝐞“ 𝐮 𝐩𝐞𝐭𝐚𝐤, 𝟐𝟓. 𝐬𝐭𝐮𝐝𝐞𝐧𝐨𝐠 𝟐𝟎𝟐𝟐. 𝐮 𝟏𝟖.𝟎𝟎 𝐬𝐚𝐭𝐢 𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐬𝐭𝐨𝐫𝐮 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐣𝐚 𝐈𝐯𝐚𝐧𝐢ć-𝐆𝐫𝐚𝐝𝐚.

Školstvo u Ivanić-Gradu ima kontinuitet od preko 270 godina. Od začetaka sredinom 18. stoljeća do danas igralo je važnu ulogu u životima stanovnika i u razvoju naselja.

Od male utvrde Ivanić se tijekom 19. stoljeća razvio u obrtničko-trgovačko, a tijekom 20. stoljeća u industrijsko središte. Ništa od navedenog ne bi bilo moguće bez ulaganja u škole i školstvo, o čemu su stanovnici i uprava Ivanićazdušno brinuli.

Ove godine nije okrugla godišnjica osnivanja prve škole (1750. godine), već nešto jednako važno: 200 godina postojanja sačuvane školske dokumentacije. Ta dokumentacija brižno je čuvana u Osnovnoj školi Đure Deželića, a u rujnu je poklonjena Muzeju Ivanić-Grada.

Izložba i katalog prezentiraju školstvo u Ivaniću od sredine 18. stoljeća kada se u Ivanić tvrđi osniva prva škola do kraja Prvog svjetskog rata, kada nestaje Austro-Ugarska Monarhija i Hrvatska ulazi u novu političku zajednicu, Državu Slovenaca, Hrvata i Srba.

Na izložbi su prikazani premeti iz fundusa Muzeja Ivanić-Grada te predmeti i replike posuđeni iz Državnog arhiva u Sisku i Hrvatskog školskog muzeja.

Povijest školstva ne staje s Prvim svjetskim ratom. U posljednjih stotinu godina, u različitim režimima i unutar različitih administrativnih jedinica, građene su nove škole i podizala se razina naobrazbe koju su stanovnici okolnih naselja mogli dobiti.

𝐑𝐚𝐝𝐮𝐣𝐞𝐦𝐨 𝐬𝐞 𝐕𝐚š𝐞𝐦 𝐝𝐨𝐥𝐚𝐬𝐤𝐮!

Promjena veličine fonta
Kontrast