Predavanje “Kodiranje ljubavi i društveni status žene u prošlosti”

2020-10-21T14:22:19+00:00 21. listopada, 2020.|Aktualni događaji|

U Muzeju Ivanić-Grada će se u četvrtak, 29.10.2020. u 18.00 sati održati predavanje „Kodiranje ljubavi i društveni status žene u prošlosti“. Temu će izložiti naš dokumentarist, diplomirani sociolog i bibliotekar Marko Grdan.

Ljubav možemo promatrati kao univerzalnu baštinu. To je nešto zajedničko svim ljudima na svijetu. To nas povezuje s ljudima koji su živjeli prije nas, ali i onima koji će nakon nas doći. Ona oduvijek postoji na svijetu.

Pojam ljubavi se može promatrati (i) s kulturološkog aspekta. Kroz stoljeća se predodžba ljubavi mijenjala, a ovisila je o očekivanim i poznatim načinima komunikacije, koja su imala svoja više ili manje čvrsta pravila. Ljubav se tako izražavala. Na takvim je izrazima ljubavi nastala ljubavna književnost, ali i načini društvenog ponašanja na različitim područjima i razdobljima: u gradovima i na dvorovima. Na kraju, ljubavna komunikacije je podrazumijevala viši status žene, nego u društvima, gdje je takva komunikacija bila zabranjena. Takva predodžba ljubavi kao oblika komunikacije dijelom je europskog kulturnog identiteta kroz tisuću godina.

Promjena veličine fonta
Kontrast