Sudjelovanje Muzeja u projektu LIFE Dabar

2021-04-13T07:21:23+00:00 8. travnja, 2021.|Aktualni događaji|

Projekt LIFE Dabar (GIE/SI/001111) – Živjeti s dabrom, vlažnim staništima i klimatskim promjenama

Muzej Ivanić-Grada sudjeluje u međunarodnom projektu LIFE BEAVER – Živjeti s dabrom, vlažnim staništima i klimatskim promjenama (LIFE19 GIE/SI/001111), zajedno s partnerima iz Slovenije i Hrvatske. Naši partneri su LUTRA – Institut za očuvanje prirodne baštine iz Slovenije (koji je ujedno i nositelj projekta), Šumarski institut Slovenije i Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Projekt je započeo 01. rujna 2020., a završetak je planiran 31. kolovoza 2024. godine.

Cilj projekta je educirati naše ciljane skupine o dabru i svim aspektima njegova djelovanja – i pozitivnim i negativnim, ali i više od toga. Dabar svojim djelovanjem uvelike doprinosi obogaćivanju ekosustava i kao i svaka životinjska vrsta, ima svoje zasluženo mjesto u prirodi i okolišu.

Nakon više stoljeća nemilosrdnog progona i lova, prije dobrih dvjesto godina dabar je bio gotovo istrijebljen u većini europskih zemalja, a vrsta na rubu izumiranja. U posljednih nekoliko desetljeća, uz brojne programe ponovnog naseljavanja ubrzano se vraća u povijesna staništa, a nakon što je naseljen u Hrvatsku, dabar se vraća i u Sloveniju.

Na tom putu uspješno svladava različite prepreke u kultiviranom krajobrazu, uključivo i brane na rijekama, no, puno se teže hvata u koštac s preprekama u čovjekovom sebičnom uvjerenju da je priroda neiscrpan izvor dobara te da ju možemo bez ograničenja prilagođavati svojim potrebama i željama.

I dabar prilagođava vodeni prostor svojim potrebama, ali ga ujedno čuva i obogaćuje i za druge biološke vrste – pa i za ljude: povećava biološku raznolikost i obogaćuje ekosustave kopnenih voda.

Smatramo da je krajnje vrijeme da se ljudi prilagode promjenama koje dabar donosi u vodeni ekosustav, a ne obrnuto. Stoga projekt LIFE BEAVER pozdravlja povratak dabra. Partneri će se potruditi da će povratnika prihvate i žitelji područja uz vode Slovenije i Hrvatske. Bit će nam drago ako budemo postignuća projekta mogli prenijeti i na druge, posebice susjedne zemlje u kojima dabar živi ili kamo se, prirodnim putom, u budućnosti može još vratiti.

Više o projektu LIFE BEAVER možete poslušati u emisiji Obiteljskog radija Ivanić „O baštini s prijateljima baštine“ u srijedu, 14. travnja u 11.00 sati na 99,4 MHz.

Promjena veličine fonta
Kontrast