Projekt Muzeja Ivanić-Grada: Očuvajmo nematerijalnu baštinu Ivanić-Grada – tehnike ručnoga tkanja

2020-03-04T08:00:27+00:00 4. ožujka, 2020.|Aktualni događaji|

Područje Ivanić-Grada obiluje tradicijama starih vještina i znanja, među kojima se odlikuje i ručno tkanje na razboju (tkalačkom stanu).

Još sredinom 20. stoljeća, i u gradu i na selu, bile su rijetke obitelji u kojima se nije njegovala ta vrijedna tradicija.

Znanje i vještine prenosili su se s koljena na koljeno, a rezultat rada vrijednih ruku brojnih žena i djevojaka bile su i prelijepe, bogato ukrašene nošnje kakve se, osim rijetkih iznimaka, danas uglavnom čuvaju u spremištima kulturno-umjetničkih društava i muzeja.

Nošnje su se ukrašavale tehnikama tkanja i vezenja (“našivavanja”). No, kako se u naše vrijeme sve manje ljudi stigne, hoće i može baviti tradicijskim tehnikama ručnoga tkanja, a još manje ih poznaje izvorne stare uzorke (“mustre”) po kojima nastaju bogato i maštovito ukrašene tkanine od prirodnih materijala, posebno lana i pamuka, u Muzeju Ivanić-Grada odlučili smo ovim projektom pokušati spasiti od zaborava dio ove dragocjene nematerijalne baštine ivanićkoga kraja.

U projekt smo uključili ljude koji su učili od starijih i usvojili potrebna znanja i vještine da nam mogu vjerodostojno prikazati veći dio tradicijskih tehnika ručnoga tkanja na razboju.

Prikaz cjelokupnog postupka – od snovanja, postavljanja razboja i osnove pa do tkanja osnovnih uzoraka, proširenih na području Ivanić-Grada i okolice, detaljno ćemo dokumentirati, obraditi i objaviti u audio-vizualnom i pisanom obliku.

Nakon snimanja, u muzeju ćemo organizirati stručni prikaz izrade snimljenih tehnika tkanja, a za posebno zainteresirane sugrađane pripremili smo i malu radionicu.

OŽUJSKE ETNO-RADIONICE TRADICIJSKOG TKANJA
u Muzeju Ivanić-Grada

SVAKE SUBOTE U OŽUJKU 2020. s početkom u 11.00 sati

Voditelj programa: Marko Klak
Vanjski suradnici: Nevenka Radočaj i Stjepan Đurić
Svi zainteresirani za rad u radionici mogu se prijaviti preko fb stranice našeg muzeja ili e-mailom na našu adresu:
[email protected]
Dođite i zavirite u male tajne čuvara nematerijalne baštine – znanja i vještina skrivenih u tradicijskim tehnikama ručnoga tkanja.
Trajanje radionice i demonstracije oko 1 sat.

Projekt Tehnike ručnoga tkanja izvodimo uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Promjena veličine fonta
Kontrast