Zaviri ispod u Mi-g

2019-08-30T09:22:27+00:00 30. kolovoza, 2019.|Nekategorizirano|

Cijenjene posjetitelje i drage prijatelje našeg muzeja s radošću pozivamo na otvorenje naše prve jesenske izložbe u godini 2019. koju pripremamo u suradnji s Muzejom Moslavine Kutina. Autorica etnografske izložbe Zaviri ispod – donje rublje i higijena je prof. etnologije Slavica Moslavac, voditeljica etnografskog odjela MMK te ujedno velika poznavateljica etnologije kontinentalne Hrvatske, posebno Moslavine, pa tako i šireg područja Ivanić-Grada, Posavskih Brega i Kloštar Ivanića.

Iz teksta autoričina predgovora izložbi:
“Do polovice 20. stoljeća higijenske prilike u moslavačko, posavsko, slavonsko, banovinsko, bilogorskom kraju bile su uglavnom loše, ali su se s vremenom znatno poboljšale. Doduše, uvijek su postojale individualne razlike u higijenskim navikama od osobe do osobe, odnosno obitelji do obitelji. Doduše o higijeni, kao i o donjem rublju, ljudi nisu bili razgovorljivi, tako da i nema pouzdanih, ni posve točnih podataka. Donje rublje prisutno je kroz povijest već niz stoljeća, no, kao i sve ostalo u raslojenom društvu, bilo je privilegija onih bogatih i moćnih još prije pet tisuća godina.”

Za izložbu je prof. Slavica Moslavac pripremila izbor originalnih odjevnih predmeta iz različitih sredina, brojne fotografije, popraćene stručnim tekstovima, a sama je izložba potakla na stvaranje i nekolicinu likovnih umjetnika čiji su radovi uključeni u postav izložbe koja je do sada obišla veći broj muzeja i galerija u kontinentalnoj i primorskoj Hrvatskoj. Svuda je dočekana s velikim zanimanjem te je pokrenula brojne intrigantne razgovore. Vjerujemo da će biti tako i kod nas.

Izložba Zaviri ispod otvara se u Muzeju Ivanić-Grada u srijedu, 11. rujna 2019. u 19.00 sati.
Uz uvodno izlaganje prof. Moslavac očekujemo i nastup VIS Rusalke koji već godinama  uspješno sudjeluju s autoricom izložbe, povezujući ljepotu glazbene interpretaciji s etnološkim sadržajima.

Izložba će biti otvorena u terminima za posjetitelje MI-G od srijede, 11. do petka, 27. rujna 2019.

Srdačno pozvani!

Promjena veličine fonta
Kontrast