Zavirimo u prošlost: iz Muzeja Ivanić-Grada: Milka Trnina

2021-04-28T05:16:43+00:00 28. travnja, 2021.|Aktualni događaji|

U ovoj emisiju „Zavirimo u prošlost – iz Muzeja Ivanić-Grada“ zavirit ćemo u život Milke Trnine, svjetski poznate operne dive i jedne od rijetkih žena umjetnica s našeg područja koja je ostala zapamćena u povijesti.

Milka Trnina (pravim imenom Katarina) rođena je prije više od 150 godina, točnije 19. prosinca 1863., u Doljnjem Sipu, mlinarskom otočiću, kraj malog sela Vezišća pored Križa, dvadesetak kilometara udaljenom od Ivanić-Grada.

Školovala se u Zagrebu, a operno pjevanje izučavala je na Konzervatoriju u Beču. Bila je izuzetno suvremena i napredna umjetnica. Unijela je revoluciju i u pristupu i u interpretaciji Wagnerovih heroina. Bila je prepoznata, hvaljena i zapamćena kao velika primadona i nenadmašiva vagnerijanka. Osim iznimne nadarenosti, savršeno je vladala i pjevačkom tehnikom, o čemu svjedoče i toliko njeni nastupi u tako različitim stilskim odrednicama i vokalnim zahtjevima.

Milka Trnina umrla je u Zagrebu, 18. svibnja 1941. godine. Danas se većina njene ostavštine čuva u Muzeju grada Zagreba.

Prilog je pripremila Petra Korbus, kustosica Muzeja Ivanić-Grada.
Emisije „Zavirimo u prošlost“ možete slušati svaki četvrtak u 10.15 i 18.15 u programu Obiteljskog radija Ivanić (99,4 MHz).

Promjena veličine fonta
Kontrast