Izložba “Razotkrivanja”

Proljeće opet dolazi u gradski perivoj Ivanić-Grada, a u muzeju se radujemo novoj izložbi.
U goste nam opet dolazi Hrvatski prirodoslovni muzej iz Zagreba, ovoga puta s izložbom RAZOTKRIVANJA. I što nam razotkriva?

U svijetu kukaca i minerala postoje sve boje i njihove nijanse, a izložba koju predstavljamo prikazuje neke od upravo zapanjujućih kombinacija boja žive i ne-žive prirode.

Hrvatski prirodoslovni muzej čuva iznimno dragocjenu Zbirku kornjaša Mikšić koja zbog osjetljivosti i jedinstvenosti biološkog materijala gotovo ne izlazi iz matičnog muzeja. 

No, za izložbu Razotkrivanja načinjene su sjajne fotografije kukaca iz ove dragocjene zbirke, snimljenih u kombinaciji s uzorcima minerala iz mineraloško-petrografskih zbirki istoga muzeja.

Pojedine vrste kornjaša se bojom u tolikoj mjeri stapaju s mineralom da ih je na prvi pogled teško uočiti, a neke vrste kornjaša čak se podudaraju s više vrsta minerala, ovisno o načinu loma svjetlosti na površini kukaca i minerala.

Ova iznimno zanimljiva izložba otvara i povezuje mnoga pitanja iz biologije i geologije, no ljepotom boja i oblika u velikoj mjeri ulazi i u dimenzije estetike likovnoga izričaja čovjeka koji se, i kad mislimo da nije tako, u najvećoj mjeri nadahnjuje upravo čudesnim bogatstvom boja, oblika i tekstura koje uvijek iznova otkriva u nepresušnom vrelu raznolikosti života prirode.

Autori izložbe: 
Nives Borčić, Petar Crnčan, dr.sc. Iva Mihoci, Ivan Razum
Autorica fotografija: Nives Borčić

IZLOŽBU U MUZEJU IVANIĆ-GRADA OTVARAMO U UTORAK, 10. travnja 2018. u 18.00 sati. Za posjetitelje će biti otvorena prema objavljenom rasporedu od 11. travnja do 12. svibnja 2018.

Iz kataloga izložbe: “Ako se vratimo na Mikšićeve kornjaše, možemo kazati da su oni jedinstveni u svjetskim razmjerima, ne samo u broju 12 000 očuvanih primjeraka te preko 1600 vrsta prikupljenih u 118 država svijeta, već i u tipskom materijalu. Zbirka nam u svojoj cjelovitosti daje uvid u važnost očuvanja bioraznolikosti svijeta i to svake vrste koja obogaćuje naš planet.” 

2018-04-05T09:51:34+00:00